Family Fictions III: Queer Family Making (Engelstalig)

17.05.2018, 19:30 — 22:00 Leesgroep

Samengesteld door Charlotte Van Buylaere & Laura Herman

Maggie Nelson, The Argonauts, p. 3 - 37

Tijdens de derde sessie van Family Fictions bespreken we het gegeven van de Queer Family en de representatie van relaties tussen mensen die zich identificeren als transgender, niet-binair, genderqueer of niet-conform. We lezen het eerste deel van ‘The Argonauts’ lezen als een introductie tot Nelsons inclusieve benadering van de begrippen identiteit, zorg, ouderschap en vrijheid. De rest van het boek wordt warm aanbevolen om te lezen, maar zal niet rechtstreeks besproken worden tijdens de sessie.

Maggie Nelsons The Argonauts is een experimentele memoire, een ‘auto-theoretisch’ werk dat fris en fel nadenkt over verlangen, identiteit en de beperkingen en mogelijkheden van liefde die taal kan bieden. Centraal staat een romance: het verhaal van de relatie tussen de auteur en de kunstenaar Harry Dodge. Het verhaal, inclusief Nelsons liefdesaffaire, is doorspekt met gender-kwesties en getuigt van een eerstehands-ervaring in de complexiteiten en vreugdes van het ontstaan van een (queer) familie.

Marion Wasserbauer zal tijdens deze sessie een theoretisch kader scheppen rond Nelsons 'The Argonauts'.

Marion Wasserbauer (*1988) heeft net haar doctoraatsonderzoek over LGBTQ’s en muziek afgerond. In de overstap van taal-en letterkunde naar de sociale wetenschappen heeft ze haar fascinatie voor grote en kleine verhalen meegenomen: niet alleen maar in fictie, maar ook in het echte leven zijn verhalen belangrijk en zelfs een fundamenteel bouwsteen van onze identiteit. Haar interesse voor queere identiteiten en queer denken uit zich niet alleen in haar onderzoek, maar ook in haar engagement voor çavaria vzw en Strangelove - a queer festival.


Gelieve in te schrijven via [email protected].

---

‘Family Fictions’ is een leesgroep geleid door Laura Herman en Charlotte Van Buylaere. Het is een discussieplatform en vormt een inleiding op de tentoonstelling ‘The Family Trap’, die doorgaat in Kunsthal Extra City in de herfst van 2019.

Documentatie

Lees of download hier de tekst 'The Argonauts' van Maggie Nelson (p. 3-37)

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen