Extra Academy #7: Thomas Mayfried en Luc Derycke

Twee lezingen over grafische vormgeving en kunst

06.03.2012, 18:00 — 22:00 Lezing

Extra Academy is een spontane alliantie tussen Extra City, de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en Sint-Lucas Antwerpen.

De sprekers op 6 maart zijn Thomas Mayfried en Luc Derycke.

Thomas Mayfried

Thomas Mayfried is een grafisch ontwerper gevestigd in Munchen en Parijs. Hij ontwerpt drukwerk maar ontwikkelt ook volledige visuele identiteiten voor klanten binnen de culturele sector.

Van 2003 tot 2011 regisseerde hij de visuele identiteit van het Haus der Kunst (Munich). In 2010, om deze vruchtbare jaren van samenwerking te besluiten, hield Haus der Kunst een tentoonstelling van Mayfried’s werk, gecureerd door Swantje Grundler en Chris Dercon. De tentoonstelling plaatste commissies van diverse visuele disciplines (grafische vormgeving, fotografie en kunst) naast kunstwerken van de collectie, en toonde bijgevolg een denkbeeldig archief van commissies voor werk van andere kunstenaars, waarbij persoonlijke invloeden, inspiratie en designmethoden werden blootgelegd.

"Grafisch ontwerp wordt vaak verkocht als de artistieke bijdrage van een ontwerper. Voor mij is vormgeving eerder een dialoog die enkel uitgevoerd kan worden met een sparringpartner. Maar sparren wedijvert altijd voor de geschiktheid van een ontwerp en nooit voor aspecten zoals smaak, marketing, adverteren of bemiddeling.'Geschiktheid' lijkt ouderwets, veroordeeld tot het gebruik van formele of esthetische criteria als hedendaagsheid en wordt simpelweg genegeerd of ter dood gebracht. Integendeel, geschiktheid is sexy. Het hoeft niet modieus te zijn, het is gewoon hedendaags."

Luc Derycke

Luc Derycke is opgeleid als kunstenaar (KASK, Gent) en is sinds 1988 actief als uitgever, redacteur en vormgever van boeken. Algauw legde hij de focus op het ontwerpen en produceren van kunstboeken en was van 1999 tot 2007 intern ontwerper van The Drawing Center (New York). Daarnaast behaalde hij verschillende nominaties en awards, zowel in België als in het buitenland.

Derycke probeert alle aspecten van de ontwikkeling van een boek te bundelen. Deze bestaan niet enkel uit inhoud en vorm maar hebben ook een institutionele context, historiciteit, een relatie tot historische canons, de markt, budget, technologie en materialiteit.

Bijgevolg gaat de vorm van een boek voor Derycke veel verder dan enkel het grafische ontwerp.

In 2005 richtte hij Studio Luc Derycke (met Thomas Desmet) en MER. Paper Kunsthalle op, een non-profit organisatie die gericht is op het onderzoeken van het boek als 'mentale' tentoonstellingsruimte.

Luc Derycke heeft onder andere samengewerkt met Walther König Verlag (Cologne), het Henry Moore Institute (Leeds), Gagosian Gallery (New York) en de Belgische uitgevers Lannoo en Mercatorfonds.

Taal Engels

Locatie Extra City - Antwerpen-Noord, Tulpstraat 79, 2060 Antwerpen