Extra Academy #52: Antonia Alampi

The Brain and the Muscle

28.03.2018, 19:00 — 21:00 Lezing

Georganiseerd door Extra Academy is een jarenlange samenwerking tussen Sint Lucas School of Arts Antwerp, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en Kunsthal Extra City.

Antonia Alampi is een curator, onderzoeker en schrijver geboren in Zuid-Italië en momenteel gevestigd in Berlijn, waar ze artistiek co-directeur is van SAVVY Contemporary, een ruimte waarin epistemologische ongehoorzaamheid en loskoppeling (Walter Mignolo) worden beoefend, en een ruimte voor decoloniale praktijken en esthetiek. In 2016 startte ze met iLiana Fokianaki het onderzoeksproject 'Future Climates', dat zich voor het eerst manifesteerde in Athene in maart 2017, door te focussen op hoe economische stromen vorm geven en het werk van kleinschalige initiatieven te bepalen in een context met een zwakke openbare infrastructuur voor kunst en cultuur. Sinds 2017 is zij ook curator van Extra City in Antwerpen, met een driejarig programma gericht op het begrip Europees burgerschap. Van 2012 tot 2015 was ze conservator van 'Beiroet', een kunstinitiatief dat in die tijd in Cairo bestond, en reflecteerde op het cruciale overgangsmoment dat het land doormaakte. Daar bedacht en regisseerde ze het onderwijsproject 'The Imaginary School Program' (2014/2015), waarin werd gekeken naar vormen van organiseren en institutionele opbouw in de stad. Tussen 2009 en 2011 was ze medeoprichter van het kunstinitiatief 'Opera Rebis' en daarvoor werkte ze voor de Studio Stefania Miscetti (Rome), Manifesta7 (Zuid-Tirol) en de Galleria Civica di Arte Contemporanea van Trento.

Voor deze presentatie richt Antonia Alampi zich op haar werk en experimenten met kleinschalige initiatieven specifiek in Rome, Caïro en Berlijn.

Documentatie

photo: Installation view of Markus Miessen, Χάιτερ μπις Βόλκικ - Heiter bis Wolkig, 2017, produced by State of Concept in the framework of Future Climates, photo by Alexandra Masmanidi

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen