Extra Academy #45: Joris Van De Moortel

27.04.2017, 19:00 — 23:00 Lezing

Vrije toegang

Engels gesproken

Kunstenaar – muzikant Joris Van De Moortel (°1983) verbreekt in zijn werk de lijn tussen beeldende kunst en muziek. Zijn mixed-mediasculpturen ontstaan frequent uit voorafgaande performances waarbij hij als gitarist / muzikant op de voorgrond treedt. Daarbij wordt Van De Moortel als kunstenaar sterk beïnvloed door de musique concrète. Het is een vorm van experimentele muziek waarin alledaagse geluiden met behulp van elektronica omgezet worden tot geluidscollages.

Zijn procesgestuurde oeuvre omvat beeldhouwkunst, figuratieve tekeningen, sculpturen, schilderkunst, maar ook assemblages van muziekinstrumenten, neonbuizen en relicten die na zijn - vaak intense - muzikale performances overblijven. Wanneer je de verschillende werken combineert, wekt het een onverwacht gevoel van harmonie op. Deze manier van werken (voorwerpen een herbestemming geven) genereert een soort van catharsis. Hij legt als kunstenaar met veel precisie en verfijning de permanente spanning bloot die er bestaat tussen orde en chaos.

Extra Academy

Extra Academy is een spontane alliantie tussen Extra City, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en Sint-Lucas Antwerpen.

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen