Extra Academy #37: Luca Vitone

'Nevertheless in motion'

28.04.2016, 18:30 — 22:30 Lezing

Vrije toegang

Engels gesproken

Luca Vitone (Genua, 1964) begon als kunstenaar in de tweede helft van de jaren '80. Zijn werk focust op het idee van de plaats, nodigt ons uit om iets te herontdekken dat we reeds kennen, trotseert de conventies van de veranderlijke, vage herinnering die het heden kenmerkt. Zijn werk onderzoekt de manier waarop plaatsen worden geïdentificeerd door middel van culturele productie: kunst, cartografie, muziek, gastronomie, politieke verenigingen, etnische minderheden.

Vitone overbrugt de kloof tussen non-places, kenmerkend aan de postmoderne samenleving en de manier waarop verbondenheid ontstaat bij de kruising van het persoonlijke en het collectieve geheugen. Hij reconstrueert en bedenkt vergeten paden en maakt zo zijn eigen geografie.

Sinds 2006 is hij docent aan The Nuova Academia di Belle Arti in Milaan.

Over Extra Academy:

‘Extra Academy’ is een spontane alliantie tussen Extra City, de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en Sint-Lucas Antwerpen.

‘Extra Academy’ is een kleinschalig, structureel platform ‘in progress’, dat verschillende instrumenten en trajecten aanreikt die academische modellen en reflecties aanvullen of verstoren. De open programmering van lezingen, performances en filmvertoningen is erop gericht vragen op te roepen aangaande kennisproductie, onderzoek en praktijk. Het tast leemtes af, of onverwachte oplossingen, en het ontwart het punt waarop ideeën zich vermaterialiseren en geconfronteerd worden met hun waarneembare consequenties. Het gelooft dat theorie geen allegorie is van de praktijk.

‘Extra Academy’ luistert, kijkt, stelt zich vragen en verwondert zich. Het verzamelt en verspreidt conversaties. Het onderzoekt de pedagogische wending in de kunsten, alsook de volgende wending die deze tendens weer zal verdringen. Het voorziet de tijd en ruimte voor de manifestatie van een plasticiteit van ideeën.

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen