Extra Academy #35: Helen Dowling

'The Personal Image'

25.02.2016, 17:30 — 21:30 Lezing

Vrije Toegang

Engels gesproken

Met een fascinatie voor opnamemateriaal creëert Helen Dowling videoinstallaties, beelden en sculpturen die een verbinding aangaan met de taal van beeldbewerking, emotie, mimesis, antropomorfisme en het empatische vermogen van een bewegend beeld.

Ze studeerde aan de Londense Goldsmiths Universiteit en Slade Academie voor Schone Kunsten in Londen, en nam deel aan residenties bij Via Farini (Milaan 2013), het tweejarige residentieprogramma aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten (Amsterdam 2011) en Fondazione Antonio Ratti (Corno 2009)

Haar werk wordt momenteel tentoongesteld in ‘Close-Up A New Generation of Film and Video Artists in the Netherlands’, EYE Filmmuseum (Amsterdam 2016), waarvooor ze eveneens werd geselecteerd om een reeks video’s te cureren voor TheOneMinutes.

Recente presentaties waren ‘The Burning Time Slideshow’, Kazachenko’s Appartment (solo, Oslo) Original Remix, Artericambi, (solo, Turin 2015), ‘The Story of the Stone’, Tale of a Tub (Rotterdam 2015, gecureerd door Suzanne Wallinga), ‘Flesh of the World’, University of Toronto (Toronto 2015) en ‘VISIO’, Villa Romana (Florence 2014). Dowling ontving reeds prijzen van The Henry Moore Foundation (GB), Fellowship Cees en Inge de Bruin-Heijn (NL) en Cecchi als onderdeel van VISIO – European Workshop on Artists’ Moving Images in Florence (2014)

Deze zomer zal Dowling in residentie werken bij Kunsthuis SYB, NL.

Over Extra Academy :

‘Extra Academy’ is een spontane alliantie tussen Extra City, de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en Sint-Lucas Antwerpen.

‘Extra Academy’ is een kleinschalig, structureel platform ‘in progress’, dat verschillende instrumenten en trajecten aanreikt die academische modellen en reflecties aanvullen of verstoren. De open programmering van lezingen, performances en filmvertoningen is erop gericht vragen op te roepen aangaande kennisproductie, onderzoek en praktijk. Het tast leemtes af, of onverwachte oplossingen, en het ontwart het punt waarop ideeën zich vermaterialiseren en geconfronteerd worden met hun waarneembare consequenties. Het gelooft dat theorie geen allegorie is van de praktijk.

‘Extra Academy’ luistert, kijkt, stelt zich vragen en verwondert zich. Het verzamelt en verspreidt conversaties. Het onderzoekt de pedagogische wending in de kunsten, alsook de volgende wending die deze tendens weer zal verdringen. Het voorziet de tijd en ruimte voor de manifestatie van een plasticiteit van ideeën.

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen