Extra Academy #3: Andrea Viliani en Pierre Bal-Blanc

18.10.2011, 19:00 — 23:00 Lezing

Extra Academy is een spontane alliantie tussen Extra City, de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en Sint-Lucas Antwerpen.

De sprekers zijn Andrea Viliani and Pierre Bal-Blanc.

De derde editie van Extra Academy is gewijd aan de uiteenlopende curatoriële praktijk van Pierre Bal-Blanc (directeur van CAC Brétigny) en Andrea Viliani (directeur van het Fondazione Galleria Civica-Centro di Ricerca sulla Contemporaneità di Trento).

Kan men werk maken dat geen kunstwerk is? Kan men kunst maken dat geen werk is? Zich baserend op het werk van Marcel Duchamp, reflecteert curator Pierre Bal-Blanc over de-creatie - een ensemble van activiteiten van overbodigheid en verhoor -, in relatie tot projecten die hij cureerde zoals Reversibility, The Living Currency, Death of the Audience en Draft Score for An Exhibition, gerealiseerd in CAC Brétigny of bij andere locaties voor hedendaagse kunst.

De-creatie vraagt om de opdeling tussen twee constitutieve momenten in het bestaan van een werk: de kwalificatie van het creatieve proces als een kunstwerk en diens diskwalificatie als een product of culturele fetisj.

Andrea Viliani’s interventie bij Extra City is het gevolg van een recent geschreven paper naar aanleiding van een symposium in Banff International Curatorial Institute (Canada), en is opgedeeld in een prelude, een aantal tegenslagen en avonturen en een voorlopig goede afloop.

Viliani zal de opkomst van, wat hij noemt 'institutionele narratief'(niet tegengesteld aan de klassieke 'institutionele kritiek', maar een licht verschillend artistiek en curatorieel fenomeen), binnen een museum context, beschrijven. De hedendaagse museumcontext wordt sterk beïnvloed door deze potentiële narratieve aanpak, en muteert op een spookachtige manier voor onze ogen, tot een 'hypothetische' entiteit.

Taal Engels

Locatie Extra City - Antwerpen-Noord, Tulpstraat 79, 2060 Antwerpen