Extra Academy #28: Julie C. Fortier

23.04.2015, 18:30 — 22:30 Lezing

Extra Academy is een spontane alliantie tussen Extra City, de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en Sint-Lucas Antwerpen.

De spreker op 23 april is Julie C. Fortier.

Julie C. Fortier bestudeert al gedurende een aantal jaar het voorbijgaan van de tijd, de aanwezigheid van de leegte en de idee van het uitwissen. Haar ervaring met en onderzoek in de realiteit verkent reductieprocessen (verlies van tijd, verlies van energie, non-productiviteit, herhaling, uitwissing) en lacunaire ruimtes (witte schermen, lege ruimtes, geheugenverlies enzovoort).

Recent exploreerde de kunstenares de wereld van geuren en smaken in functie van haar onderzoek naar concepten als het efemere, het voorbijgaan van de tijd, de aanwezigheid van leegte en geheugen.

Zo toont Julie C. Fortier in de geurtekening ‘Wildscreens’ een reeks witte papieren rechthoeken die doordrongen zijn van verschillende geuren. Zo worden deze monochromen de recipiënten voor mentale projecties en visuele herinneringen die het zichtbare overstijgen. De geuren zijn als het ware katalysatoren voor het geheugen doordat ze contemplatie stimuleren en persoonlijke reflectie aanwakkeren.

De kunstenares voegt autobiografische gegevens toe aan de schermen, als fragmenten van haar zintuiglijke herinneringen. De kracht van onze zintuigen om het geheugen te appelleren, vult deze witte ruimtes opnieuw met afwezigheid.

Haar geurwerken bevrijden ons van tijd en ruimte. Door te werken met vergankelijke en subjectieve materialen, verleidt Julie C. Fortier ons tot een intieme esthetiek.

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen