Extra Academy #25: Davide Bertocchi

Extra University

28.01.2015, 17:30 — 21:30 Lezing

Extra Academy is een spontane alliantie tussen Extra City, de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en Sint-Lucas Antwerpen.

De spreker op 28 januari is Davide Bertocchi.

Davide Bertocchi is geboren in Modena, Italië. Tegenwoordig woont en werkt hij in Parijs, waar hij een resedentie kreeg in Le Pavillon du Palais de Tokyo (2003–2004). Zijn werk werd als uitgebreid getoond in Europa, Azië en de Vernigde Staten. Recente solotentoonstellingen zijn onder andere 00ooOO, Hopstreet Gallery, Bruxelles (2013) ; Apologie de l’aléatoire, Maison du Livre de l’Image et du Son, Villeurbanne (2011); Performa at White Box, New York (2009).

Recent was zijn werk ook te zien in volgende groepstentoonstellingen: The Yellow Side of Sociality, Bozar – Palais des Beaux-Arts, Bruxelles (2014); Ça & là (This & There), Fondation d’entreprise Ricard and Palais de Tokyo, Paris (2012); and Substance at Galerie Antoine Levi, Paris (2013).

Davide Bertocchi plukt beelden uit muziek en wetenschap en manipuleert ze met imponerende, ongewoonlijke en intieme perspectieven bloot te stellen. Zijn oeuvre, dat zich uitstrekt tussen video, sculptuur en geluidsinstallaties, gaat voornamelijk over pseudo-wetenschappelijke fenomenen, zoals de verspilling van energie; de stroom aan informative als gevolg van haar “ondersteuningsmechanismes” zoals CD’s, DVD’s, opnames en/of magnetische tapes; het bewegen van planeten en melkwegstelsels – deze nutteloze, draaiende revolutionaire beweging en haar existentiële en enigmatische impact op het dagelijkse leven.

Een van zijn bekendste werken is Spazio, een eindeloos ‘work in progress’ dat in 1999 werd opgestart. Het bestaat uit een oneindig aantal beelden van planeten of melkwegstelsel die volledig verzonnen zijn door Bertocchi, maar die inderdaad zouden kunnen bestaan, aangezien onze kennis van het universum nog steeds erg gelimiteerd is.

Zijn werk stelt de monopolie van de wetenschap in vraag, die beweert alles te kunnen verklaren met een reeks modellen en een geloof in het algemene idee van Vooruitgang. Het werk doet dit door de immensiteit van wat nog onbekend is aan te stippen – of we het nu kunnen accepteren of niet – als onze grootste vrijheid.

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen