Extra Academy #21: Machiko Harada

03.04.2014 — 04.04.2014 Lezing

CHA_DO oftewel CHA NO YU: de Japanse theeceremonie is een traditioneel cultureel gebeuren met een lange en complexe geschiedenis. Jammer genoeg wordt het echter vaak gereduceerd tot een stereotype. Schrijver Tenshin Okakura introduceerde het ritueel in het westen als ?Japanse theeceremonie? in het begin van de twintigste eeuw. Bij de ceremonie, die in feite een combinatie is van allerlei verschillende gebruiken en vormen, gaat het in essentie om het samenkomen en delen van tijd en ruimte met elkaar, en dat dus via het drinken van thee.

Ondanks de schijnbare eenvoud van dit gebeuren, moeten er toch zeer precieze voorbereidingen getroffen worden. De gastheer of gastvrouw tracht ervoor te zorgen dat zowel de ogen als de neus, oren, tong en handen van zijn gast begeesterd worden. Elke ceremonie is verschillend en afhankelijk van de gast, het seizoen en ook van het thema van het feest. Men zou kunnen stellen dat de rol van de gastheer of gastvrouw vergelijkbaar is met de rol die de curator vervult.

In haar gedaante van kenner van de theeceremonie en als curator zal Machiko Harada dieper ingaan op de schoonheid van het fascinerende ritueel. Tevens zal zij haar onderzoek naar de invloed van de theeceremonie op de hedendaagse kunst en cultuur toelichten. Ze zal stilstaan bij de manier waarop beide praktijken overeenkomen in het zoeken naar een beginsel dat temporele en culturele grenzen overstijgt.

Machiko Harada is een onafhankelijke curator die in New York woont. Ze studeerde kunstgeschiedenis en esthetica in Kanazawa, Japan, en schone kunsten in Göteborg, Zweden. In het CCA Kitakyushu en in Stichting De Appel te Amsterdam volgde ze vervolgens curatoriële opleidingen. Ze was de onderdirectrice van het programma voor kunstenaarsresidenties aan Kanazawa College of Art en de curator voor hedendaagse kunst aan Akiyoshidai International Art Village, waar ze bovendien eveneens het basisplatform inrichtte voor de programmatie van residenties. Recentelijk werkte ze als assisent-curator op de Aichi Triënnale 2013. Momenteel werkt ze als gastcurator voor Kurumaya Museum of Art.

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen