Extra Academy #2: The artist's panel - Enacting Populism

03.05.2011, 16:00 — 20:00 Lezing

Extra Academy is een spontane alliantie tussen Extra City, de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en Sint-Lucas Antwerpen.

Wat betekent het een populistische politieke strategie op te voeren via een kunstpraktijk? Als onderdeel van het project 'Enacting Populism' – dat onder verschillende formats en in verscheidene instituties loopt tot februari 2012 - zal een panel van kunstenaars deze en andere vragen behandelen, inherent aan de populistische zeitgeist.

'Enacting Populism' startte zijn onderzoeksfase in het kader van een AIR Antwerpen residentie in Antwerpen. Binnen het residentieprogramma nodigde Matteo Lucchetti, curator van het project, drie kunstenaars - Francisco Camacho, Luigi Coppola and Danilo Correale – uit om te participeren aan het onderzoek en enkele individuele contributies uit te werken in relatie daartoe.

De finale uitkomst van deze residentie is vastgelegd op 3 mei in Extra City Kunsthal Antwerpen, in het kader van het Extra Academy programma. Een kunstenaarspanel zal bijdragen van verschillende kunstenaars bijeenbrengen, die door hun visueel onderzoek actief reflecteerden over de manier waarop de politieke sfeer zich heden ten dage in de mediasfeer representeert en die in het bijzonder de populistische beweging als centraal onderwerp voorop stelden. Deze publieke ontmoeting wordt opgevat als een workshop waarin de confrontatie van de verschillende strategieën en onderzoekingen kan leiden tot een debat omtrent de opportuniteiten van artistieke praktijken in hun omgang met de huidige populistische dimensie van de Westerse democratieën.

De titel 'Enacting Populism' beduidt de wijze waarop het project een relatie tot stand wil brengen met de huidige populistische conditie van Europa. 'To enact' betekent het realiseren van een plan, het voortzetten ervan, maar ook het maken van een representatie van dit plan, of een interpretatie. Deze twee dynamieken geven het project vorm, zodat het concept populisme steeds op een tweeledig niveau wordt benaderd.

Meer over het Enacting Populism project: www.enactingpopulism.org

Programma:

The Artists' Panel - Presentations

16u00-18u00

Met Francisco Camacho, Luigi Coppola, Luisa Lorenza Corna, Danilo Correale, Foundland, Freee, Lungomare Bozen Bolzano en Société Réaliste.

The Artists' Panel - Discussion

19u00-21u00

Gemodereerd door Matteo Lucchetti.

Beide sessies zijn open voor het publiek. Enkel in de tweede is er ruimte voor vragen voorzien.

Taal Engels

Locatie Extra City - Antwerpen-Noord, Tulpstraat 79, 2060 Antwerpen