Extra Academy #18: Tine Melzer

05.12.2013, 19:00 — 23:00 Lezing

Extra Academy is een spontane alliantie tussen Extra City, de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en Sint-Lucas Antwerpen.

De spreker op 5 december is Tine Melzer.

De presentatie 'Word Games' introduceert verschillende strategieën voor het maken van visueel multimedia en interdisciplinair werk, gebruik makend van de codes en gewoonten die we delen in taal. De taal die we delen is tevens de gastheer voor het taalspel dat we spelen. Gemeenschappelijke en toch onopgemerkte mechanismes in taal functioneren zoals het spel waarvan we weten hoe het te spelen, omdat we zien hoe andere het spelen. Taal kan voornamelijk beschouwd als metaforisch, haar betekenis hangt af van benoeming, ambiguïteit en context. Een grap, Ludwig Wittgenstein en Gertrude Stein zouden een bezoeken kunnen brengen. Tine Melzer werkt als artiest, designer, onderzoeker en lesgever.

Tine Melzer verbindt taalfilosofie maar haar praktijk als visuele artiest. Ze is geboren in Duitsland (1978) en verhuisde in 1999 naar Amsterdam, waar ze Kunst en Filosofie studeerde en begon les te geven aan academies en universiteiten. Ze woont en werkt in Zürich sinds 2009. Haar werk werd internationaal getoond en gepubliceerd sinds 2003. In 2013 voltooide ze haar doctoraatsonderzoek aan de universiteit van Plymouth, UK.

Tine Melzer gebruikt taal als materiaal. De verbazing over en de betovering door taal en haar mechanismes tussen mensen is de kern van haar kunst; haar werken situeren zich op de grens tussen theorie en praktijk, weten en zien, zeggen en tonen, tekst en beeld. De taal-spelen (Wittgenstein) die we spelen zijn het materiaal voor haar werk; het werk is geslaagd als we ons eigen gedrag en onze ervaringen kunnen herkennen in de structuur die 'taal' genoemd wordt. Het werk is in wezen gebaseerd op samenwerking met experten uit andere velden en geïnspireerd op een ware interdisciplinaire uitwisseling.

Taal Engels

Locatie Extra City - Antwerpen-Noord, Tulpstraat 79, 2060 Antwerpen