Discussion VIII: 'Family Fictions'

Leesgroep door Laura Herman en Charlotte Van Buylaere

30.11.2017, 19:00 — 20:30 Leesgroep

De familie, zoals deze geïnstitutionaliseerd werd in het westen, is het product van een minutieus ontworpen ordening, die de relatie tussen man en vrouw, en kind en ouder, vormgeeft.
Familie – begrepen als de uitkomst van huwelijk en ouderschap – is een leidend principe in een samenleving die vele andere sociale verhoudingen uitsluit. Hoe kunnen we het concept familie herdenken of een nieuwe invulling geven?

De leesgroep ‘Family Fictions’ vertrekt vanuit een reeks zorgvuldig uitgekozen teksten en nodigt deelnemers uit om zich een post-familiale samenleving voor te stellen.
Zowel historische als fictieve samenlevingsverbanden fungeren als inspiratie om verankerde maatschappelijke denkpatronen kritisch te bevragen.
‘Family Fictions’ is een maandelijkse leesgroep geleid door Laura Herman en Charlotte Van Buylaere. Het is een discussieplatform en vormt een inleiding op de tentoonstelling ‘The Family Trap’, die doorgaat in Kunsthal Extra City in de herfst van 2019.

De intellectueel uitdagende tekst 'Deproduction' uit de gelijknamige performance van kunstenaar Terre Thaemlitz (bedacht voor Documenta 14), zet de toon voor een prikkelende discussie over verwantschap, (familie)liefde, moraliteit en democratie.

There isn't much time. We'll have to skip the foreplay. For some of you this will require suspensions of disbelief, but please open yourselves to the following premises.

First, having children is unethical.
Second, families make democracy impossible.

- Terre Thaemlitz, Deproduction, 2014

De discussie is toegankelijk voor zowel Nederlands- als Engelstaligen.

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen

Extra Citizen 09.09.2017—10.12.2017