Discussion III: Who owns the city?

Lezing Joachim Meerkerk en discussie met lokale actoren

10.09.2017, 15:00 — 16:30 Lezing

15:00 Lezing Joachim Meerkerk

15:40 Discussie met lokale actoren Dries Van de Velde (Co.Labs), Sue Tack (TOKO) en Koen Wynants (Antwerpen aan’t woord)


Joachim Meerkerk is strateeg en programmamaker bij Pakhuis de Zwijger, het Amsterdamse platform voor sociale, maatschappelijke en economische innovatie met dagelijks bijeenkomsten over bottom-up initiatieven, de nieuwe overheid en stedelijke ontwikkeling. Als filosoof en creatief denker is Meerkerk geïnteresseerd in democratie, burgerschap en het publieke domein.

Steden in Transitie

Stadmakers spelen een belangrijke rol in de programmering van Pakhuis de Zwijger. Zij geven vorm aan de transitie en de manier waarop onze steden worden gemaakt: van onderuit, ‘community based’ en ‘owned’, coöperatief, circulair en duurzaam. De afgelopen vijf jaar kenmerkt zich door de talrijke experimenten met die nieuwe manier van werken en heeft vooral ook laten zien hoe we dat moeten doen, van zorgcoöperaties tot 3D printen van huizen, van buurthuizen in zelfbeheer tot grondstoffen uit afvalwater halen.

Who Owns the City?

Al die innovaties van Stadmakers blijken een stuk lastiger als de kaasstolp van het experiment er wordt afgehaald. Dan worden tegengestelde en vooral gevestigde belangen zichtbaar, zien we de negatieve effecten van de bestaande bestuurs- en managementcultuur, en zorgen oude besluitvormingsprocessen voor een status quo. Stadmakers hebben daarom een systemische verandering nodig, maar is die verandering ook buiten de Stadmakersbeweging urgent?

Meerkerk gaat in op de grote institutionele crises van deze tijd en laat zien hoe Stadmakers werken aan alternatieven die ook in die context van grote waarde kunnen zijn. Menselijke maat en gemeenschap zijn volgens hem belangrijke principes voor het ontwerpen voor de publieke zaak in de toekomst, en steeds weer vanuit de centrale vraag: van wie is de stad?

Taal Nederlands

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen

Extra Citizen 09.09.2017—10.12.2017