Discussion II: 'Migrant Mothers' Creative Interventions into Citizenship'

Lezing en gesprek met Umut Erel

09.09.2017, 17:30 — 19:00 Lezing

Vrouwen, en vooral moeders, met een migratieachtergrond worden vaak geportretteerd als een groep die niet actief zijn burgerschap opneemt. Ze worden aanzien als obstakels bij de integratie van hun kinderen of als last voor de overheid wanneer ze gebruik maken van publieke diensten. Wat gebeurt er echter wanneer we deze logica uitdagen en waarde geven aan wat deze moeders met migratieachtergrond reeds doen: de toekomstige burgers van een multi-etnische samenleving opvoeden, etnische grenzen oversteken om banden te smeden en vriendschappen te sluiten uit zorg voor hun kinderen, en de notie ‘identiteit’ een nieuwe invulling geven. Hoe moeten we ons begrip van burgerschap veranderen om rekening te houden met deze daden?

In deze lezing suggereert Umut Erel dat creatieve methodes, in het bijzonder onderzoek via participatief theater, een nieuw licht kunnen werpen op hoe moeders met een migratieachtergrond nieuwe praktijken van burgerschap ontwikkelen.

Umut Erel is professor sociologie aan de ‘Open University’ (UK). Haar onderzoek vertrekt vanuit een intersectionele benadering om te onderzoeken hoe begrippen als gender, migratie en etniciteit praktijken van burgerschap kunnen informeren. Haar huidige onderzoek focust op zorg en burgerschap in families met een migratieachtergrond, waarbij ze vragen rond samenhorigheid en participatie bij moeders en hun kinderen exploreert.


17:30 Lezing Umut Erel

18:00 Gesprek tussen Myriam Van Imschoot en Umut Erel

19:00 Performance ‘YOUYOUYOU’ van Myriam Van Imschoot

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen

Extra Citizen 09.09.2017—10.12.2017