Dimensions

Lezing door Adrian Lahoud en een film van Victor Kossakovsky

07.11.2013, 18:00 — 22:00 Lezing

LEZING

Adrian Lahoud - The Third Degree: Planetary Scale and Climate Politics [De derde graad: op schaal van de planeet en politiek van het klimaat]

Op 8 december 2009, tijdens de Klimaattop in Kopenhagen, poneert Lumumba Di-Aping, Sudanees onderhandelaar die de G77 vertegenwoordigt, een erg a-diplomatische stelling: “Wij worden gevraagd ons eigen doodvonnis te tekenen.” Hij opperde dit naar aanleiding van de zogenoemde ‘Nederlandse Tekst’, waarin een wereldwijde stijging van 2° Celcius werd voorgesteld. Di-Apings radicale dissidente actie, waarbij hij alle diplomatieke protocollen naast zich neerlegde, bracht een tot dan toe ‘private berekening’ en haar impliciete vooronderstelling, namelijk de differentiële schaal van de menselijke impact, onder de publieke aandacht. In deze lezing zal Adrian Lahoud, startende van de dissidente uiting van Di-Aping en door het in te bedden in hedendaagse wetenschappelijke debatten over klimaatmodellen, de problematiek van klimaatsverandering benaderen vanuit het probleem van de schaal en schaalbare politiek. Door voorbij de vraag van duurzaamheid te gaan, zal Lahoud stellen dat de afstand tussen wetenschappelijke en politieke kwesties kan worden behouden door de economische oorlog die momenteel bezig is over de toegang tot globale koolstofuitstoot en de oneven schaal en effecten van een verhoging van de globale temperatuur die hier uit voort komen te verdoezelen.

FILM

Victor Kossakovsky, ¡Vivan las antipodas!, 2011

***

Adrian Lahoud (UK) is architect, stedenbouwkundige en onderzoeker. Door zijn privé oefeningen, lessen en onderzoek verkent hij de betwiste, tegenstrijdige en vaak paradoxale transformaties van steden.

In 2010 gaf hij een speciaal nummer van Architectural Design uit, genaamd Post-traumatic Urbanism. 2012 Werd het jaar waarin hij werkte aan Project for a Mediterranean Union, dat handelt over hypothetische transport, energie en media infrastructuur in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Zijn architecturaal werk werd vertegenwoordigd in The Wall Street Journal en USA Today. In 2011 werd zijn werk tentoongesteld op de Prague Quadrennial, en op de Gwangju Design Biënnale in Seoul, samengesteld door Ai Weiwei. Zijn theoretisch onderzoek, The Life of Forms in the City, verkent het probleem van schaal en complexiteit in architectuur en in de stad. In 2012 was hij Guest Curator for the Think Space Competition Cycle.

Momenteel is hij lector in het Centre for Research Architecture in Goldsmiths aan de University of London.

Toegang is gratis, maar uw registratie wordt op prijs gesteld: [email protected].

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen

Luc Deleu - T.O.P. office 15.09.2013—17.11.2013