Afsluitende discussie ‘Acts of citizenship’

10.12.2017, 15:00 — 16:00 Gesprek

AFSLUITENDE DISCUSSIE 'ACTS OF CITIZENSHIP'

Sluit je aan bij Valeria Graziano (cultuurtheoreticus), Ciska Hoet (organisator Plan A) en kunstenaar Robin Vanbesien voor een rondetafelgesprek dat inzoomt op solidariteitsbewegingen van burgers en de wijze waarop culturele processen een rol kunnen spelen om deze te ondersteunen. Welke poëzie en verhaallijnen zijn het meest geschikt voor het begeleiden van grassroots sociale rechtvaardigheidsbewegingen? Welk type poëzie is het meest aangewezen voor het uitdrukken van de veelzijdige ethiek in het licht van de voortdurende onteigening van gemeenschappelijke infrastructuren?

Startpunt voor de discussie is het recente werk van Robin Vanbesien dat focust op de populaire bijeenkomsten in Athene, zowel met de film Under These Words (Solidarity Athens 2016) als met de publicatie Solidarity Poiesis: I Will Come and Steal You (2017). Valeria Graziano, die ook een bijdrage leverde aan de publicatie, brengt een feministische benadering van het post-operaïstische denken over deze vragen en samen met Ciska Hoet zal de rondetafel de relatie onderzoeken tussen organiserende burgers en artistieke praktijken in de specifieke context van Antwerpen waar Extra City werkzaam is.

UNDER THESE WORDS (SOLIDARITY ATHENS 2016)
Een film van Robin Vanbesien
HD, colour, 4:3, stereo, English & Greek spoken, English + Dutch subtitled, BE, 2017, 52’

Drie acteurs gaan op pad in Athene. Ze luisteren er naar medeburgers die actief zijn in verschillende solidariteitsorganisaties: een ziekenhuis, een apotheek, een keuken, een school. Aan de hand van gesprekken leren we de sociale verbeelding van deze burgers als een levende praktijk kennen.

“Bij het luisteren naar het praktische bewustzijn van Atheense burgers opende zich plots een kloof tussen de aanvaarde interpretaties van de woorden ‘crisis’ en ‘solidariteit’ en de praktische ervaring van deze woorden. Zo werd het duidelijk dat sociale ervaringen en relaties niet beschreven kunnen worden in de gangbare, formele concepten van 'wereldbeeld' en 'ideologie’, want dit soort van voelen en denken is sociaal en materieel, het zijn gedachten die gevoeld worden en gevoelens die gedacht worden, gebaseerd op complexiteiten en onzekerheden, verwarringen en ongerustheden." (Robin Vanbesien)

PROGRAMMA FINISSAGE EXTRA CITIZEN

15:00 Acts of Citizenship: boekpresentatie 'Solidarity Poiesis: I Will Come and Steal You (2017)' van Robin Vanbesien / discussie met Valeria Graziano, Robin Vanbesien en Ciska Hoet (Engels gesproken)

16:00 Lecture for everyone van Sarah Vanhee

17:00 Film screening 'Under These Words (Solidarity Athens 2016) (2017)' van Robin Vanbesien

Documentatie


- Meer info over Solidarity Poiesis: I Will Come and Steal You (2017)

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen

Extra Citizen 09.09.2017—10.12.2017