Samengesteld door G. Leddington & Koen Sels
elke vrijdagavond van 7 november tot 12 december 2014
Het uitgebreide filmprogramma ‘A Distincly Trippy edge’ – naar Don DeLillo’s beschrijving van de Zapruderfilm in de roman ‘Underworld’ – tracht de idee van psychedelica nieuw leven in te blazen na haar geromantiseerde, gecommercialiseerde en geïroniseerde romantiek. Het programma bestaat uit films, filmfragmenten, videowerken en lezingen die het psychedelische bekijken buiten de strikte grenzen van de drugscultuur en het verband met een zogenaamd innerlijk zelf of een diepere realiteit. Op die manier hoopt het programma de idee van een psychedelische ‘waarheid’ te ontmantelen, of tenminste om het concept waarheid zelf te verbreden. Daarbij hoopt het de psychedelische ervaring opnieuw te verbinden met de romantische notie van de realiteit als creatieve act, en in hetzelfde vaarwater, met de avant-gardistische visioenen van het nieuwe, puur materiële of niet-parafraseerbare.
Vrijdag 7 november om 20:00
A Distinctly Trippy Edge: een introductie
Totale duur: 70 mins
De eerste avond in dit programma bestaat uit een compilatie van korte films, werken van kunstenaars, You Tube-clips en fragmenten die enkele bekende thema’s in verband met psychedelica belichten. De compilatie fungeert als introductie tot deze thema’s, en toont interculturele, historische en hedendaagse manifestaties van psychedelica, in zijn goede en slechte maar altijd veelzijdige interpretaties.
- Andre Bretons Apartement
- Matt Mullican praat over zijn hypnoseperformances
- Rodney Graham - Phonokinetoscope
- A Box with a Secret (een Sovjettekenfilm voor kinderen, in het Russisch, zonder ondertitels)
- Takashi Murakami's Louis Vuitton-reclame Superflat Love
- Laura Huxley praat over Aldous
- Ant Farm - The Eternal Frame
- Bill Hicks – sketch over de moord op Kennedy
- Giles Deleuze - B comme Boisson
- Charles Manson - Who are you?
- Takashi Murata - Silver
- Graham Gussin - Night Street Touch
Vrijdag 14 november om 20:00
Lecture: Dr. David Boothroyd
David Boothroyd (University of Lincoln, VK), schrijver van Culture on Drugs: Narco-cultural Studies of High Modernity, onderzoekt de relatie tussen moderniteit en drugs(cultuur) via een lezing van teksten van Freud, Benjamin, Sartre, Foucault, Derrida en Deleuze. Boothroyd doet dit aan de hand van wat hij ‘narcoanalyse’ noemt, een kritische benadering van de cultuur vanuit het perspectief van haar blik op en door drugs. Een centrale gedachte in zijn boek is dat we allemaal in een ‘drugscultuur’ leven, en ‘dat de effecten van drugs altijd al doorwerken in onze (denk)systemen.’
Vrijdag 21 november om 20:00
Ray Kurzweil praat over de ‘Singulariteit’
10 min
Uitvinder en futurist Ray Kurtzweil onderzoekt de volgende stap in een evolutionair proces dat leidt tot de unie van mens en machine. Kurzweil voorspelt het ontstaan van een nieuwe beschaving waarin we onze biologische beperkingen en menselijke creativiteit zullen overstijgen door onze fysieke vaardigheden te combineren met de veel grotere capaciteiten, snelheid en mogelijkheden om kennis te delen van onze eigen creaties. Volgens Kurzweil zal er geen helder onderscheid meer bestaan tussen mens en machine, en tussen ‘echte’ en ‘virtuele’ realiteit.
David Attenborough: Life on Earth (fragment over termieten)
60 sec.
In dit fragment uit ‘Life on Earth’ (1979), vertelt Sir David Attenborough termietenkolonies en de eigenaardige vaardigheid van de koningin om informatie over te dragen via een chemische substantie die haar lichaam afscheidt.
The Congress
122 min
De ouder wordende en werkloze actrice Robin Wright aanvaardt een laatste opdracht: de 3D-digitalisering van haar lichaam en stem en de verkoop van haar afbeelding aan Hollywoodconglomeraat Miraramount-Nagasaki. Op die manier wordt ze voor de eeuwigheid bewaard als een goed uitziende dertiger, en wordt ze opnieuw een ster zonder dat ze ooit nog voor een camera hoeft te staan. Na deze technologische ontwikkeling zullen de wetenschappers van Miramount-Nagasaki – die ooit nog films maakten, maar nu chemici en paramaceuten zijn geworden – de volgende stap in de chemische evoluties afkondigen. Van nu af aan kan elke kijker, dankzij chemische keuzes, films maken in zijn eigen verbeelding. Robin Wright wordt slechts een chemische formule die iedereen met het juiste voorschrift kan consumeren, waarna men haar kan inzetten in een zelfgekozen verhaal, als Sneeuwwitje, protagoniste in een persoonlijk familiedrama of pornoactrice.
Vrijdag 28 november om 19:00
Dit is een marathonvertoning van twee films: de eerste begint om 19:00 en wordt gevolgd door een pauze van 15 minuten, waarna de tweede film aanvangt.
Jodorowsky's Dune: 19:00
90 min
De documentaire Jodorowsky's Dune onderzoekt de mislukte poging van de Chileens-Franse cineast midden jaren zeventig om een verfilming te maken van Frank Herberts SF-roman Dune (1965). Jodorowsky, die bekend is van films als
The Holy Mountain en El Topo, had een karakteristiek grandioze en psychedelische opzet, met rollen voor Mick Jagger en Salvador Dali. Wat een cinematografische wonder had moeten worden, ging de mist in: het project implodeerde en werd later opgepikt en vervolledigd door David Lynch.
The Dance of Reality: 20:45
130 min
The Dance of Reality is een autobiografische film die focust op Jodorowky’s kindertijd, maar die de persoonlijke geschiedenis ook vermengt met metaforiek, mythologie en poëzie. De film reflecteert zo Jodorowsky’s filosofie dat de realiteit niet objectief is, maar veeleer een soort dans die een creatie is van onze eigen verbeelding. Zijn eerste film in 23 jaar resulteerde uit de reünie met Michel Sedoux, die elkaar leerden kennen bij het mislukte Dune-project, en opnieuw samenkwamen tijdens het filmen van de documentaire daarover.
Vrijdag 5 december om 20:00
The X - Files seizoen 6, aflevering 21: Field Trip
40 min
In deze aflevering gaan FBI-agenten Mulder en Scully op onderzoek uit na de mysterieuze ontdekking van twee skeletten. Ze ontdekken een gigantische, zwamachtige structuur die ervoor zorgt dat de agenten twee afzonderlijke hallucinaties beleven die zich uiteindelijk samenvoegen.
Existenz
97 min
Deze klassieke thriller van David Cronenberg draait rond Allegra Geller, ‘s werelds grootste ontwikkelaar van games, die haar nieuwe virtuele realiteit-spel uitprobeert met een testgroep. Al bij de aanvang wordt ze aangevallen door een fanatieke moordenaar met een bizar organisch geweer. Ze vlucht met een jonge stagiair marketing, Ted Pikul, die wordt aangesteld als haar bodyguard. Helaas blijkt haar ‘pod’, een organische spelconsole die het enige exemplaar van het spel bevat beschadigd te zijn. Om dit te onderzoeken overtuigt ze Ted om zijn eigen lichaam op het spel aan te sluiten. De gebeurtenissen die hiertoe leiden en het spel dat eruit resulteert, vormen een bizar avontuur waarin niet meer duidelijk is of ze de werkelijkheid en hun acties beleven vanuit hun eigen perspectief of dat van het spel.
Vrijdag 12 december om 20:00
Lezing door Jos de Gruyter & Harald Thys en Erik Thys
Jos de Gruyter & Harald Thys werken samen als kunstenaarsduo sinds het einde van de jaren tachtig. Hun foto’s, tekeningen, objecten en video’s zijn doordrongen van zwarte humor, (zelf)reflectie en een vermenging van realiteit, fictie en verdrongen geschiedenissen, en spelen met de noties van het oppervlakkige en banale. Voor deze lezing worden De Gruyter en Thys bijgestaan door Haralds broer, psychiater Erik Thys, die vaak hun spookachtige filmmuziek componeert. Aan de hand van fragmenten uit films en documentaires zullen de sprekers bewijzen dat er een Parallelle Wereld bestaat. Daarbij zullen ze aantonen dat deze in voortdurende expansie is en weldra groter zal zijn dan de echte wereld.
De lezing wordt gevold door 'Die aap van Bloemfontein' (de Gruyter’s and Thys’ meest recente film).
Screening Jos de Gruyter & Harald Thys, Die aap van Bloemfontein, 2014.
Video, colour, sound, 23 min. Courtesy de kunstenaars, galerie Isabella Bortolozzi, Berlin en Micheline Szwajcer, Brussel.
23 min.
Taal Engels
Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen