Media

Lezing door Hugh Campbell en kortfilm van Charles & Ray Eames

10.10.2013, 19:00 — 23:00 Lezing

FILM

Charles & Ray Eames: Powers of Ten: A Film Dealing with the Relative Size of Things in the Universe and the Effect of Adding Another Zero, 1977

LEZING

Hugh Campbell: Faraway, so close

In deze lezing zal Hugh Campbell het hebben over verschillende afbeeldingsstrategieën in recente fotografie, tekenen en de modelbouw die een nieuwe dynamische relatie aangaan tussen architecturale ruimtes en de mensen die ze bezetten. In de lezing diagnosticeert Campbell een verwijdering van een soort van stabiel, ‘middenlandschap’ waarin menselijke figuren en gebouwde ruimtes in perfecte balans lijken te zijn. In ruil daarvan krijgen we beelden waarin, aan de ene kant, de figuur in het beeld steeds groter wordt tot het heel het frame vult en de ruimtes errond vervagen, of, aan de andere kant, waarin de figuur steeds kleiner worden en verdwijnt waardoor de ruimte kan domineren. Soms worden beiden gecombineerd, zodat de ruimtes soms ver weg en soms dichtbij zijn. Terwijl op eerste zicht deze nieuwe beeldende strategieën desoriënterend lijken, hoopt Campbell in zijn lezing aan te tonen dat ze in feite bedoeld zijn om steeds korter bij de complexe natuur van spatiale ervaring te komen.

***

Hugh Campbell (IRE) is sinds 1992 onderzoeker en lesgever aan het University College Dublin en werd er aangesteld als Professor Architectuur in 2008. Zijn onderzoeksinteresse is erg uiteenlopend, maar draait altijd rond vragen over ruimte, bewustzijn en identiteit. Zijn docotraatsonderzoek spitste zich toe op de politiek van de stedelijke ontwikkeling in Dublin. Meer recent is hij geïnteresseerd in de problematiek van identiteit en taal in moderne en hedendaagse Ierse architectuur. Daarnaast onderzoekt en beschrijft Campbell de verbindingen tussen bewustzijn en architectuur. Hij heeft ook een groeiende interesse in fotografie en specifiek in hoe ruimte en het zelf worden gevangen in foto’s. In de nabije toekomst zal hij hierover een boek publiceren. Ondertussen is hij ook joint editor van het architectuur-volume van een vijfdelige reeks die uitgaat van de Royal Irish Academy The Art and Architecture of Ireland. De publicatie wordt voorzien in 2014.

Toegang is gratis, maar uw registratie wordt op prijs gesteld: [email protected].

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen

Luc Deleu - T.O.P. office 15.09.2013—17.11.2013