Hollis Frampton: Zorns Lemma (1970) & Floris Vanhoof: Brainwave Projector

18.09.2021, 21:00 — 00:00 Film & Performance

Georganiseerd door Out of Sight

Out of Sight presenteert een programma in het verlengde van hun tentoonstelling 'Lemmas' (2020 - 2021), waarin media onderzocht werden als mentale strategieën veeleer dan technologieën.

Zorn's Lemma
Hollis Frampton, VS, 1970, 60'
'Zorn’s Lemma' is één van de belangrijkste voorbeelden van structurele cinema. Na een citaat uit 'The Bay State Primer', een puriteins werk voor kinderen om het alfabet te leren, toont de film beelden van woorden met een ritme van één per seconde en in alfabetische volgorde. Wanneer de reeks aan het einde komt begint de cyclus telkens opnieuw. Bij elke iteratie wordt een woord uit de reeks vervangen door een bewegend beeld. De film sluit af met een sequens van een man, vrouw en kind die door de sneeuw wandelen terwijl we een lezing horen van uit middeleeuwse tekst 'On Light, or the ingression of Forms' aan hetzelfde ritme van één woord per seconde. Door bewegende beelden en tekst met mekaar te confronteren worden de achterliggende processen bij de kijker gedeconstrueerd. De film wordt ingeleid door filmhistoricus Xavier Garcia Bardon.

Brainwave Projector
Floris Vanhoof performed met zijn 'Brainwave Projector'. Een 16mm projector die werd aangepast om zijn beeldsnelheid te laten reageren op de hersenactiviteit van de kunstenaar. Door zichzelf in een feedback-loop met het scherm te plaatsen wordt hij een interface. Het mechanisme vertraagd wanneer hij kalmeert en versneld wanneer hij geprikkeld wordt. Onverwacht creëert dit een omgekeerde reactie in de kijker: hoe hoger de beeldsnelheid, hoe rustiger het beeld. In deze bizarre symbiotische relatie maakt wordt bij Vanhoof het idee van media als mentale strategieën letterlijk genomen.

Praktische info
→ Toegang voor dit programma is gratis.
→ Geen reservatie nodig, maar kom op tijd want vol = vol.
→ Ingang via Ploegstraat 25.

Locatie Kunsthal Extra City - Kloostertuin, via: Ploegstraat 25