On Monumental Silences

Een nieuw project door Ibrahim Mahama

27.01 — 04.03.2018 Solo tentoonstelling

Samengesteld door Antonia Alampi

Deelnemende kunstenaars Ibrahim Mahama

Veel monumenten en gedenktekens in de publieke ruimte sturen nog altijd boodschappen van racisme en blanke overheersing, waarvan sprake was in de koloniale tijd, de wereld in. Het roept vragen op over hoe we met dit erfgoed en met de geschiedenis die ermee verbonden is moeten omgaan. Moeten we er context bij voorzien om ze beter te kunnen kaderen of is het tijd om ook de andere kant te tonen van de verhalen die deze sculpturen vertellen en de mensen die ze representeren?

Ook de door Jean-Marie Hérain gemaakte sculptuur van Pater Constant De Deken die in Wilrijk staat is omstreden. We zien de blanke, geklede missionaris met het kruis in de hand, uitrijzen boven een halfnaakte Afrikaanse slaaf, die in dankbaarheid voor hem lijkt neer te buigen – de knie van De Deken rust op zijn gebogen rug. De blanke man wordt hier voorgesteld als degene die beschaving brengt bij de zwarte inlandse bevolking. Het verhaal van het slachtoffer van de kolonisatie blijft ondertussen onzichtbaar in de publieke ruimte.

Met ‘On Monumental Silences’ geeft kunstenaar Ibrahim Mahama (°1987, woont en werkt in Tamale, Ghana) dit slachtoffer een stem.

Het project is een eerste interventie binnen een samenwerking van Kunsthal Extra City en het Middelheimmuseum komende drie jaar, waarbij de functie van monumenten in de stad vandaag kritisch wordt herbekeken. Ibrahim Mahama maakte van de sculptuur van De Deken een kopie in rubber – een materiaal dat de uitbuiting door Europa in de kolonies symboliseert. Deze wordt gepresenteerd in combinatie met een kopie in zachte klei die op 16 januari collectief vervormd en her-beeld wordt tot een nieuw en toekomstig monument dat zich kritisch verhoudt tegenover het oorspronkelijke monument van Pater de Deken. De geschiedenis wordt daarmee een gegeven waarop ingegrepen kan worden.

Kalender:

- 16.01.2018, 16:00-21:00 (doorlopend vrije toegang)

Performatieve en participatieve actie van Ibrahim Mahama samen met het publiek binnen het kader van een gemodereerd debat met historicus, diversiteits- en inclusie-expert Omar Ba.

- 27.01.2018, 16:00-middernacht

Opening en publiek programma

Het project werd mogelijk gemaakt dankzij de genereuze steun van APALAZZOGALLERY, Brescia. Daarnaast willen we ook AIR Antwerpen bedanken voor hun medewerking.

Een samenwerking tussen Kunsthal Extra City en het Middelheimmuseum


Locatie Kunsthal Extra City, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen