Extra States: Nations in Liquidation

22.09 — 16.12.2018 Groepstentoonstelling

Samengesteld door iLiana Fokianaki

Deelnemende kunstenaars Sven Augustijnen, Dora Budor, Chto Delat, Goldin+Senneby, Núria Güell, Femke Herregraven, Sanja Iveković, Sophie Jung, Kapwani Kiwanga, Metahaven, Nástio Mosquito, Trevor Paglen, Rebecka Katz Thor & Petra Bauer, Anton Vidokle & Pelin Tan

Scenografie door Olivier Goethals

Waar staan we als burgers wanneer “extra staten” zoals de Europese Unie, Facebook, het Internationaal Monetair Fonds of de Europese Centrale Bank, ons dagelijkse leven beïnvloeden? Hoe ervaren we de aanwezigheid van “de staat” binnen onze hedendaagse samenleving? Welke werkelijke macht hebben de traditionele staten vandaag nog om steden te besturen en vorm te geven?

‘Extra States: Nations in Liquidation’ brengt artistieke projecten samen die de gangbare interpretatie van de staat kritisch benaderen, herformuleren of omzeilen. Ze bouwt verder op de tentoonstelling ‘Extra Citizen’ (samengesteld door iLiana Fokianaki en Antonia Alampi in september-december 2017) die op zoek ging naar wat burgerschap vandaag kan betekenen.

‘Extra States: Nations in Liquidation’ - de titel is geïnspireerd op een hoofdstuk uit het profetische boek ‘What is Coming’ van H.G. Wells uit 1916 - onderzoekt de nabije toekomst van de internationale politiek, economie en burgermaatschappij, door de basisstructuren te ontrafelen die dit alles ondersteunen. Binnen de huidige omstandigheden, waarin enerzijds een doorgedreven kapitalisme de staatssoevereiniteit vermindert, en anderzijds de staat opnieuw opduikt binnen een nationalistische retoriek, stelt de tentoonstelling de vraag: wat vertegenwoordigt de traditionele staat vandaag nog? Hoeveel effect en zeggenschap hebben “extra staten” (machtsformaties in de vorm van politieke ideologieën, multinationals en “boven-statelijke” structuren) en in welke mate kunnen zij de staat zoals we die kennen, overstijgen en passeren?

In een poging het begrip “staatsschap” te actualiseren, kijkt de tentoonstelling voorbij de gebruikelijke betekenis van de “staat”, namelijk naar het “extra" in en boven de staat. ‘Extra States’ presenteert projecten die de weinig bekende of geheime activiteiten van overheidsinstanties onthullen. Andere werken tonen dan weer een artistieke positie ten opzichte van concepten als “staatsschap” of “nationaliteit” of onderzoeken socio-politieke bewegingen die bijdragen tot een emancipatorische burgermaatschappij.

Via uiteenlopende invalshoeken tracht deze tentoonstelling te komen tot een nieuwe “plattegrond” van opkomende en strijdende wereldorden en alternatieve of transnationale coalities. Deze “extra staten” definiëren niet alleen de staat als een politiek model, maar ook onze gelaagde “staat van zijn” in de wereld van vandaag.

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen