Discussion VIII: 'Family fictions'

Leesgroep door Laura Herman en Charlotte Van Buylaere

30.11.2017, 19:00 Leesgroep

De familie, zoals deze geïnstitutionaliseerd werd in het westen, is het product van een minutieus ontworpen ordening, die de relatie tussen man en vrouw, en kind en ouder, bevoorrecht. Familie – begrepen als de uitkomst van huwelijk en ouderschap – is een leidend principe in een samenleving die vele andere sociale verhoudingen uitsluit. Hoe kunnen we het concept familie dan onderuit halen, of het bijhorende vocabularium een nieuwe invulling geven?

De leesgroep ‘Family Fictions’ vertrekt vanuit een reeks zorgvuldig uitgekozen teksten en nodigt deelnemers uit om zich een post-familiale samenleving voor te stellen. Van queer-gemeenschappen tot sovjetcommunes, en van liefdesaffaires met vreemden tot huishoudens bestaande uit verschillende soorten: hoe kunnen deze samenstellingen de fundamenten leggen voor nieuwe instituties en gedeelde organisaties, of andere vormen van samen-zijn?

‘Family Fictions’ is een maandelijkse leesgroep geleid door Laura Herman en Charlotte Van Buylaere. Het fungeert als discussieplatform en als voorbode op ‘The Family Trap’, een tentoonstelling die doorgaat in Kunsthal Extra City in 2019.

De eerste sessie van ‘Family Fictions’ buigt zich over de historische opkomst van het kerngezin en zijn hedendaagse implicaties. Een selectie van korte teksten wordt binnenkort bekend gemaakt.

Laura Herman is een curator en schrijver wiens werk zich toespitst op ruimtelijke infrastructuur, organisatorische modellen en affectieve architectuur. Ze werkt momenteel als assistent curator bij La Loge, een ruimte gewijd aan kunst, architectuur en theorie.

Charlotte Van Buylaere is curator bij Netwerk-Aalst in België. Haar curatoriële praktijk verkent het snijvlak van populaire cultuur, feministische politiek en hybride kunstvormen, en is vaak uitgevoerd in discursieve formats, zoals leesgroepen, open klassen, publieke discussies en video- en filmvertoningen.

Locatie Kunsthal Extra City, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen

Extra Citizen 09.09.2017—10.12.2017